Per 15 juni 2024 is ons nieuwe adres: ABOG Business Centre – Vanadiumweg 25, Amersfoort

Online netwerken is nu nóg belangrijker

Vanmiddag was ik bezig met het voorbereiden van de LinkedIn-trainingen voor deze week. Ik was op zoek naar een paar screenshots voor mijn presentaties en bladerde door mijn LinkedIn HOME-pagina op zoek naar voorbeelden. Voor ik het goed en wel in de gaten had, was er een half uur voorbij. In dat half uur heb ik allerlei informatie met mijn netwerk gedeeld, content geliked en informatie persoonlijk doorgestuurd binnen mijn netwerk vanuit de gedachte dat de persoon in kwestie er zijn of haar voordeel mee kan doen. Ik noem dat online netwerken.

LinkedIn is nu hét netwerkplatform

Zeker in deze tijd is online netwerken nog belangrijker geworden dan voorheen. Nu allerlei bijeenkomsten als congressen, seminars en netwerkborrels zijn weggevallen, is ‘online’ de plek om nieuwe mensen te leren kennen. En als het om zakelijk netwerken gaat, is LinkedIn hét platform waar je moet zijn. Vandaar dat ik in dit blog met je wil delen hoe je dat kan aanpakken. Want ik merk tijdens de cursussen en trainingen die ik geef, dat veel mensen het lastig vinden om via LinkedIn heel gericht hun netwerk uit te breiden.

Liken en delen

Zelf heb ik bij elke bijdrage die ik zie op LinkedIn mijn netwerk in mijn achterhoofd en weeg ik af hoe ik erop ga reageren. Een reactie werkt altijd twee kanten op. Je klikt op INTERESSANT en laat zo aan degene die de bijdrage heeft gedeeld zien dat je het hebt gelezen. Daarnaast deel je de bijdrage met enkele connecties, je hele netwerk of in een specifieke groep. Anderen uit je netwerk zien dat jij iets interessant vindt en gaan daar ook naar kijken en delen dat vervolgens ook weer. Of ze zijn nieuwsgierig geworden naar jou en bezoeken je profiel. Ik heb gemerkt dat door twee keer per dag via HOME aandacht te geven aan mijn netwerk, het aantal bezoekers deze week al met 165% is gestegen ten opzichte van de week ervoor. Die week had ik minder tijd om tussendoor online te netwerken en had ik het ook niet ingepland…

Tips voor online netwerken

Behalve het interessant vinden (liken) en delen van bijdragen, kan je nog meer doen om online te netwerken en je contacten uit te breiden. Tijdens een training gaan we daar uitgebreid op in, maar ik deel hier al enkele praktische tips met je:

  • Bezoek de profielen van mensen die jouw LinkedIn profiel hebben bezocht en als je denkt dat het interessant kan zijn, stuur je diegene een persoonlijk connectieverzoek. Voeg daar een bericht aan toe met woorden als: ‘Leuk dat je mijn LinkedIn profiel hebt bezocht. Ik zie dat we …. gezamenlijke connecties hebben. Zullen we met elkaar linken? Wellicht kunnen wij elkaar op enig moment helpen’.
  • Ga op zoek naar groepen op LinkedIn die aansluiten bij de nieuwe baan waar je naar op zoek bent of bij de nieuwe klanten die je graag zou willen hebben. Door lid te zijn van een groep, kun je zonder direct met de leden te zijn gelinkt, gewoon een ‘babbeltje’ maken via berichten op LinkedIn. De kunst is dan om niet meteen in de salesmodus te schieten, maar eerst interesse te tonen en informatie te delen. Groepen zijn een prima plek om je netwerk snel en gericht uit te breiden.
  • Heb je al een keer de knop MIJN NETWERK | MENSEN DIE U MISSCHIEN KENT VAN geprobeerd? LinkedIn komt dan met heel veel voorbeelden. Mensen die je misschien kent omdat ze dezelfde opleiding hebben gedaan als jij, dezelfde functie hebben, lid zijn van vergelijkbare groepen, enzovoort. Via deze knop kom je op ideeën die je lang niet altijd zelf kunt bedenken. De lijst lijkt eindeloos. Dat is ook best logisch als je nagaat dat LinkedIn wereldwijd 645 miljoen profielen heeft en in 17 jaar een enorme hoeveelheid data heeft verzameld.
  • Je kunt hashtags (#) volgen, want de andere volgers van de # zijn ook geïnteresseerd in hetzelfde onderwerp. Omdat je dezelfde belangstelling hebt, is een persoonlijk connectieverzoek met een referentie hieraan heel laagdrempelig en daarmee is je netwerk weer verder uitgebreid.
  • Als je op zoek bent naar een baan, kun je jouw profiel met de nieuwe functionaliteit #opentonetwork (sinds heel recent is de #openvoorwerk actief) onder de aandacht brengen van recruiters en van jouw netwerk. Klik op deze link voor een van mijn recente blog over dit onderwerp.

Meer weten?

Zoals je ziet zijn er legio mogelijkheden om online te netwerken. En ik kan je nog veel meer vertellen over dit onderwerp. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Kijk dan eens op onze website. Misschien kunnen wij je met een kennissessie live of op afstand via Zoom, klassikaal of individueel helpen om je resultaten en succes met LinkedIn te verbeteren. Er zijn cursussen op maat voor werkzoekenden en voor ondernemers (of ondernemende werknemers bij bedrijven).