LinkedIn training in company? Klik op deze link om offerte aan te vragen!

Ik ben gehackt op LinkedIn. Wat moet ik doen?

Mijn mobiele telefoon gaat en er meldt zich een man die ik niet ken en hij legt uit dat hij mij via Google heeft gevonden. Hij heeft een flink LinkedIn probleem en wil mijn mening als expert.

Hij heeft een actief LinkedIn account met heel veel volgers en is dagelijks actief. Hij haalt daar business uit. Nu is hij gehackt en wil hij zo snel mogelijk weer online zijn. Of ik hem kan helpen. Hij is flink gestresst.

Ik leg uit dat ik weliswaar een expert ben op het gebied van LinkedIn en er trainingen in geef, maar dat hij voor dergelijke technische vragen maar naar 1 partij kan en dat is LinkedIn zelf. Het LinkedIn Helpcentrum kan hulp bieden. Dat is de enige juiste weg.

Gelukkig had hij deze weg al gevonden en wilde weten hoe lang het zou duren voordat hij geholpen zou worden. Helaas kon ik daar geen antwoord op geven.

Bij LinkedIn melden dat je account gehackt is

Heb je LinkedIn nodig omdat je gehackt bent, maak een tijdelijk nieuwe account aan (met minimale gegevens) om met LinkedIn in contact te kunnen komen en ga dan naar: IK | HULP |VOER ‘GEHACKT’ IN HET ZOEKVELD IN | KLIK OP: EEN GECOMPROMITTEERD ACCOUNT MELDEN (zie hieronder):

Wat kun je zelf doen om een hack via LinkedIn te voorkomen?

Omdat ik goed digitaal vindbaar ben, krijg ik vaak van dit soort telefoontjes. Ook omdat het Helpcentrum van LinkedIn alleen bereikbaar is door een formulier in te vullen of via de chat daarna.

Wij mensen willen toch vaak graag een ander levend wezen aan de telefoon krijgen. Dus dan word ik gebeld.

De man aan de telefoon vroeg nog: ‘Hoe kan dat nou dat ik gehackt ben?’

Ik leg uit dat dit meestal komt omdat mensen slordig omgaan met wachtwoorden. We hebben de neiging om eenvoudig te onthouden wachtwoorden te gebruiken of voor meerdere internetaccounts dezelfde wachtwoorden. Door datalekken circuleren onder hackers heel veel wachtwoorden. Het is daardoor vaak een koud kunstje om bij je in te breken in een social media account en het over te nemen.

Het kan bijvoorbeeld ook komen omdat je op een open en niet beveiligd netwerk inlogt, waarop wordt ingebroken. Zulke meldingen heb ik ook wel gehad van klanten.

Dus wees gewaarschuwd:

  • Houd een adequate administratie bij (liefst niet op je computer) van niet herleidbare wachtwoorden met een hoofdletter, kleine letters, cijfers, leestekens.
  • Kies voor elk account een uniek wachtwoord.
  • Wijzig met enige regelmaat je wachtwoord.
  • Als er twee-staps verificatie wordt aangeboden, maak daar gebruik van.  Dat is beodoeld om jouw account te beschermen. In LinkedIn vind je dat via IK | ACCOUNT | PRIVACY EN SETTINGS | AANMELDING EN BEVEILING | DUBBELE VERIFICATIE

Als je met je laptop op een ander adres inlogt, dan krijg je een 5-cijferige code via SMS binnen die je moet invoeren, alvorens je kunt inloggen op je LinkedIn account.

Wil je meer informatie?

Het is altijd een goed idee om als je met LinkedIn aan het werk gaat, je in dit soort vragen te verdiepen. Heb jij vragen over LinkedIn, overweeg eens een cursus. Dat kan klassikaal in Soest, in-company in het bedrijf, individueel. Live of op afstand digitaal. Lang (1 hele dag) tot kort (1 uur). Kijk op deze pagina voor het gehele aanbod.