Per 15 juni 2024 verhuizen wij naar ABOG Business Centre – Vernadiumweg 25 – Amersfoort

Een baan zoeken zonder LinkedIn

Ze zijn er nog! Mensen die op zoek zijn naar (ander) werk en daarbij geen gebruik maken van LinkedIn. Maar het zijn er wel weer tientallen minder, want die hebben de afgelopen weken een training van mij gehad. Zelf ben ik zo vertrouwd met LinkedIn dat ik me erover verbaas dat mensen er geen gebruik van maken. Dus ben ik me maar eens gaan verdiepen in de achterliggende oorzaken.

Waarom geen LinkedIn?

Ondanks het feit dat LinkedIn al bijna 15 jaar bestaat, zijn er nog steeds mensen die er geen gebruik van maken. Toen ik mijn cursisten vroeg waarom ze nog niet op LinkedIn actief waren, kreeg ik de volgende reacties:

 • Ik gebruik geen sociale media
 • Ik dacht dat het net zoiets als Facebook zou zijn en dat vind ik niks
 • De buitenwereld hoeft niet te zien waar ik heb gewerkt en welke opleidingen ik heb gedaan
 • Ik heb geen idee hoe LinkedIn werkt, dus begin ik er ook niet aan
 • Knoppenangst: ik weet niet wat er achter de schermen gebeurt als ik communiceer via LinkedIn.

Wat mis je zonder LinkedIn?

Nu kan je denken: waarom zou ik wel gebruik maken van LinkedIn? Wat schiet ik er mee op? Nou, ten eerste gebruikt 40% van alle bedrijven alleen LinkedIn om aan nieuw personeel te komen. Als je dus geen profiel op LinkedIn hebt, loop je 4 op de 10 banen sowieso mis! Nu moet daar wel aan worden toegevoegd dat alleen banen op MBO niveau en hoger via LinkedIn worden ingevuld. Het is overigens niet zo verwonderlijk dat bedrijven eerst op LinkedIn gaan zoeken. Ze kunnen op die manier snel en voor niets aan geschikte kandidaten komen voor hun vacature. En wat ze ook doen, is dat ze de vacature uitzetten in hun eigen netwerk op LinkedIn. Maar liefst 70% van alle vacatures wordt eerst op die manier online gezet! Dus als jij gelinkt bent aan een organisatie, krijg je via een update te zien dat ze een vacature hebben. Handig!

Drempels verlagen

Tijdens de training probeer ik de weerstand en bezwaren van de cursisten jegens LinkedIn weg te nemen. En dat gaat bijna vanzelf als ik ze laat zien welke mogelijkheden LinkedIn biedt en hoe je daar gebruik van kan maken. Ik neem ze stap-voor-stap mee door het proces en aan het eind van de training is iedereen altijd enthousiast. De reacties van een aantal cursisten van vorige week spreken voor zich:

 • Ik had er geen hoge verwachtingen van, maar ik ben erg enthousiast geworden voor LinkedIn
 • Ik dacht echt dat LinkedIn een soort Facebook was, maar ik ga er nu meer energie in steken
 • Verrassend hoeveel je met LinkedIn kunt, waar ik geen weet van had
 • Ik snapte niet hoe LinkedIn werkte en gebruikte het daarom niet. Nu kan ik ermee aan de slag
 • Ik had geen idee hoe je kon netwerken via LinkedIn en hoe je via je eigen contacten introducties kan
  krijgen bij mensen die je nog niet kent. Interessant!

Ook als niet op zoek bent naar een baan

LinkedIn is niet alleen interessant voor mensen die op zoek zijn naar een (andere) baan. Het is het platform om online te netwerken, kennis te delen en te werken aan je online zichtbaarheid en reputatie. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over onze praktische LinkedIn trainingen, kijk dan eens op de website van www.judithdepagter.nl